ASSOCIACIÓ PROTED
CAPÍTOL I . DISPOSICIONS GENERALS
Art. 1- Denominació i règim jurídic
La Associació denominada PROTED, s’inscriu com a Entitat de Voluntariat d’acord amb el que establix la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat.
El domicili de l’entitat s’establix a València, carrer Llanera de Ranes, Nª 30 Bjo, codi postal 46017
Art. 2 - Fins i activitats a realitzar
L’Entitat de Voluntariat, que no te ànim de lucri, desenrotllarà activitats i programis d’interès general dels assenyalats en l’article 3 de la Llei 4 /2001, del Voluntariat.
Quant als fins de l’Entitat i els activitats a realitzar per a la seua consecució, caldrà ajustar-s'a el qual establixen els estatuts de l’ Associació, depositats en el registri corresponent.
Com a activitat predominant s’establix la següent: Voluntariat Educatiu, Social i Cultural.
Art. 3 - Principis i requisits d’actuació
L’Entitat de Voluntariat realitzarà activitats d’interès general que, respectant els principis de no discriminació, solidaritat, pluralisme i tots aquells que inspirin la convivència en una societat democràtica, és duren a terme per a la millora de la qualitat de vida d’altres personis o de la col·lectivitat, d’acord amb els requisits següents:
Que tinguen caràcter altruista i solidari
Que la seua realització segueixi conseqüència d’una decisió pròpia i lliurement adoptada, i no segueixi causa d’una obligació personal ni d’un deure jurídic.
3. Que és duguen a terme d’una manera desinteressada i sense contraprestació econòmica, ni de qualsevol altra índole, sense perjuí dels incentius que legalment puguen establir-es, i que el voluntari puga ser rescabalat pels despeses originats en l’exercici de la seua activitat.
4. Que és desenrotllen a través de programis o projectes concrets.
L’acció voluntària és fonamenta en els principis següents:
La llibertat com a principi fonamental de l’expressió d’una opció personal, tant dels personis voluntàries com dels destinatàries de l’acció.
L’autonomia d’aquesta entitat de voluntariat respecti dels poders públics.
La participació com a principi democràtic d’intervenció directa i activa de la ciutadania, promovent el desenrotllament d’un teixit associatiu que articuli la comunitat donis del reconeixement de la seua autonomia i pluralisme, així com la cooperació i coordinació amb els professionals del sector.
La solidaritat, atenent els necessitats d’altres personis i grups, i no exclusivament dels membres d’aquesta organització.
El compromís social com a principi de coresponsabilitat que orienta una acció estable i rigorosa, que busqui l’eficàcia dels seues actuacions com a contribució als fins d’interès social, i que en cap cas busqui cap benefici econòmic, ni remuneració de prestació laboral encoberta.
En general, tots aquells principis que inspirin la convivència en una societat democràtica, moderna, participativa, justa, lliure i igualitària.
L’acció voluntària no podrà, en cap cas, ser substitutòria del treball remunerat que realitzen els que professionalment és dediquin a l’acció social o cívica.
CAPÍTOL II . DELS VOLUNTARIS I VOLUNTÀRIES
Art. 4 – Concepte de voluntari
És considera com a persona voluntària tota persona física que, per lliure determinació, sense rebre contraprestació ni mediar obligació o deure jurídic, realitze qualsevol dels activitats d’interès general pròpies d’aquesta associació i com a tals compreses en els seus estatuts.
La condició de voluntari és compatible amb la de ser soci o membre de l’entitat.
Art. 5 – Condicions d’admissió del voluntari
Podran ser admeses com a voluntàries totes els personis físiques amb suficient capacitat d’obrar i que, de conformitat amb allò que s’ha establit en l’article anterior, tinguen interès en el desenrotllament dels fins de l’associació sense rebre contraprestació ni mediar obligació o deure jurídic.
Caldrà presentar una sol·licitud per escrit a l’òrgan de representació, i aquest resoldrà en la primera va reunir que celebri.
Art. 6 – Pèrdua de la condició de voluntari
La condició de voluntari podrà perdre’s:
a) Per incompliment dels instruccions o directrius establides pels òrgans competents d’aquesta entitat per al desenrotllament dels activitats del voluntari.
b) Per incomplir els deures enumerats en l’article 8 d’aquest estatut.
c) Per incórrer en alguna dels causis d’incompatibilitat que és esmentin en l’article 9 d’aquest estatut.
Art. 7 – Drets dels personis voluntàries
Els personis voluntàries tenen els següents drets:
a) A rebre un tracte sense discriminació dins del respecti a la seua llibertat, dignitat, intimitat i creences.
b) En la mesura que els programis o projectes a realitzar per aquesta entitat ho permeten, a realitzar els activitats en el seu entorn més pròxim.
c) A gaudir, quan ho requerisca la importància o urgència del servici voluntari, de determinades condicions laborals establides en la legislació laboral per a la realització dels seues activitats en adequades condicions de salut i seguretat, en funció de la naturalesa i característiques d’aquelles.
d) A cessar lliurement, amb l’avís previ, en la seua condició de persona voluntària.
e) En general, a gaudir de tots aquells drets que derivin de la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat, i de la resta de l’ordenament jurídic.
A rebre la formació, l’orientació i el suport necessaris per a l’exercici dels seues activitats.
Davant d’aquesta entitat, els personis voluntàries tindran els següents drets:
a) Participar activament, col·laborant en la planificació, disseny, execució i avaluació dels programis en què col·labori.
b) Acordar lliurement, i d’acord amb els necessitats de l’entitat, els condicions de la seua acció voluntària, l’àmbit de la seua actuació, el temps i l’horari que podin dedicar a l’activitat voluntària.
c) Estar assegurat per mitjà d’una pòlissa que cobrisca els sinistres del mateix voluntari i els que és produïsquen a tercers, en l’exercici dels activitats encomanades.
d) Rebre compensació econòmica pels despeses ocasionats en el desenrotllament de la seua activitat, sempre que així s’haja pactat entre l’entitat i la persona voluntària.
e) Variar els característiques de l’activitat que és realitza, si els circumstàncies de l’entitat ho permeten, sense modificar els característiques constituents d’una activitat voluntària.
f) Rebre acreditació identificativa de la seua activitat de voluntariat i gaudir dels beneficis establits per la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat.
g) Tots els altres que és derivin de la llei abans esmentada i de la resta de l’ordenament jurídic.
Art. 8 Deures dels personis voluntaries
En general, la persona voluntària te els obligacions següents:
Realitzar la seua activitat de conformitat amb els principis establits en l’article 4 d’aquest estatut i en la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat.
Observar els mesuris de salut i seguretat que s’adoptin.
Guardar la confidencialitat de la informació rebuda i coneguda en el desenrotllament de la seua activitat
Respectar els drets dels personis o grups a què és dirigisca la seua activitat.
Tots els altres que és derivin de la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat, i de la resta de l’ordenament jurídic que faça referència al voluntariat.
En particular, són obligacions de la persona voluntària davant d’aquesta entitat:
Complir amb la màxima diligència els compromisos adquirits amb l’entitat, respectant els seus fins i principis d’actuació així com el contingut d’aquest estatut.
Acceptar els objectius i acatar els instruccions impartides pels òrgans competents d’aquesta entitat, amb tot el respecti a aquesta última.
Rebutjar qualsevol tipus de contraprestació per la prestació de la seua activitat voluntària.
Cuidar i fer bon ús del material o de l’equip confiat per l’associació per a l’exercici d’activitats del voluntariat.
Participar en els activitats formatives previstes per l’entitat i en els que segueixen necessàries per a mantindre la qualitat dels servicis que és prestin.
Utilitzar adequadament el distintiu de l’entitat.
En cas de renúncia, comunicar-ho amb temps suficient a l’entitat, perquè puguen adoptar-se'ls mesuris necessàries als efectes d’evitar un perjuí en la labor encomanada.
Totes els altres que és derivin de la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat, i de la resta de l’ordenament jurídic.
Art. 9 – Incompatibilitats
En cap cas podran realitzar-es activitats de voluntariat en aquells llocs reservats a personal remunerat. Els personis que desenrotllen funcions en la Associació com a professionals o mantinguen amb aquesta una relació laboral, mercantil o qualsevol altra subjecta a retribució econòmica, no podran realitzar per a aquesta activitats de voluntariat relacionades amb l’objecte de la seua relació laboral o servici remunerat en l’entitat.
Art. 10 – Compromís de col·laboració voluntària
L’accés i la incorporació dels voluntaris als programis desenrotllats per aquesta entitat és formalitzarà per escrit a través del corresponent compromís de col·laboració, el contingut mínim del qual serà:
El conjunt de drets i deures d’ambdós parts, que, en tot cas, haurà de respectar allò que s’ha establit en la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat, i en el present estatut.
El contingut detallat dels funcions i activitats que és compromet a realitzar la persona voluntària.
El procés de preparació o formació prèvia necessari, quan així ho requerisca l’exercici de l’activitat de la persona voluntària.
La desvinculació de la persona voluntària respecti al desenrotllament del programa haurà de comunicar-es per escrit, amb una antelació de tres mesos a l’Entitat de Voluntariat.
CAPÍTOL III . L’ENTITAT DE VOLUNTARIAT
Art. 11 – Obligacions de l’Entitat de Voluntariat
Aquesta entitat queda obligada a:
Articular els mecanismes necessaris per a garantir la informació, participació i col·laboració de la persona voluntària, tant en l’entitat com en els programis que aquesta desenrotlle.
Dotar la persona voluntària del suport i mitjans adequats per al desenrotllament dels seues funcions.
Proporcionar la formació necessària a la persona voluntària per al correcte desenrotllament dels programis.
Portar un registri d’altes i baixes del personal voluntari.
Subscriure una pòlissa d’assegurances que garantisca a la persona voluntària la cobertura per danys i perjuís que és puguen causar a la persona voluntària i els que és produïsquen a tercers en l’exercici de la seua activitat.
Garantir els degudes condicions de salut i seguretat.
Expedir el certificat de persona voluntària que acrediti els servicis prestats en l’Entitat.
Totes els altres que és derivi de la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat.
Art. 12 – Drets de l’Entitat de Voluntariat
Aquesta entitat te dret a:
Seleccionar els personis voluntàries d’acord amb els tasques a realitzar i els condicions fixades en aquest estatut.
Sol·licitar i obtindre de l’Administració de la Generalitat la informació, orientació, formació i suport necessaris per a l’exercici de l’activitat de voluntariat.
Concórrer als mesuris de suport i foment per a l’activitat voluntària.
Suspendre la col·laboració voluntària dels personis que infringisquen el seu compromís de col·laboració.
Tots els altres que és derivin de la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat, i de la resta de l’ordenament jurídic.
Art. 13 – Pèrdua de la condició d’Entitat de Voluntariat
Seran causis de pèrdua de la condició d’Entitat de Voluntariat:
La petició expressa de l’Entitat en aquest sentit
L’extinció de la personalitat jurídica de la Associació.
Art. 14 – Resolució de conflictes entre l’Entitat i els seus voluntaris
Els conflictes que sorgisquen entre l’Entitat de Voluntariat i els seus voluntaris és resoldran davant de la jurisdicció competent d’acord amb els normes processals.
Art. 15 – Responsabilitat de l’Entitat de Voluntariat davant de tercers
L’Entitat respondrà solidàriament enfront de tercers pels danys i perjuís causats per els seues personis voluntàries en l’exercici d’activitats de voluntariat.